Gotlandsplanet – Nytt virtuellt flygbolag

GotlandsplanetGotlandsplanet kan komma att bli en ny prispressare på flygtrafiken mellan Visby och Stockholm. Det rör sig dock om ett virtuellt flygbolag som inte bedriver trafik med egna maskiner. Istället köper man in överkapacitet av de bolag som trafikerar linjen idag där kabinfaktorn ligger runt 70%. Alternativt hyr man in ett externt flygbolag med besättning.

År 2001 uppstod en liknande situation, då grundades bolaget Gotlandsflyg som utmanade Skyways om biljettpriserna. Satsningen visade sig vara ett vinnande koncept och kopierades på flera andra orter i landet. Resultatet blev nya flygbolag som Sundsvallsflyg och Blekingeflyg med flera, de slöt senare samman för att bilda Sverigeflyg.

Michael Juniwik och Pigge Werkelin är, tillsammans med Gotlands näringsliv, grundare av det nya projektet Gotlandsplanet. Om allt går vägen så startar trafiken mellan Visby och Bromma flygplats redan under kommande vår. Biljettpriserna beräknas bli 30% billigare än vad de är idag. Bilden här ovan visar en Fokker 50 från dåvarande Gotlandsflyg.

Lämna en kommentar

tretton + 17 =