Pilotbrist hos SAS inom en snar framtid

Pilotbrist på SASPilotbrist är ett frekvent återkommande ämne på många av nätets flygforum. En del menar på att det finns ett överflöd av piloter på marknaden utan jobb, medan andra hävdar att det råder pilotbrist. Enligt SAS pilotchef Peter Hyldig kommer bolaget få det tufft under kommande 10 år då hälften av piloterna går i pension.

Det är förstås inte bara SAS som tampas med pilotbrist, situationen är densamma hos flera andra flygbolag. Merparten av SAS-piloterna som går i pension är kaptener, det har resulterat i en karriärutveckling som SAS aldrig tidigare haft. Tiden att gå från styrman till kapten är nu nere på cirka 6 år mot tidigare 20 år eller mer.

I första hand söker SAS efter besättningsmedlemmar med tidigare erfarenhet, men samarbetet med flygskolor kommer att spela en allt större roll framöver. Under 2019 kommer bolaget anställa 10 nyexaminerade piloter från Trafikflyghögskolan, TFHS. Från 2021 och framåt behöver man anställa 100 piloter om året för att hålla produktionen uppe.

Peter Hyldig säger i intervju med Dagens Industri att många piloter fortfarande söker sig till SAS. Men vidare berättar han att situationen kan komma att ändras snabbt och rekryteringen kan bli svårare. Såvida inte SAS kan erbjuda bättre arbetsvillkor än konkurrenterna blir lönen en avgörande faktor.

Lämna en kommentar

fem × 5 =